17 de febrer, 2016

Pastís fred de formatge i gerds

I com cada any hem tornat a celebrar el dia de Sant Valentí, ja que és un aniversari senyalat a casa, i vaig aprofitar per fer una recepta nova molt típica de Polònia, els pastissos freds de formatge.

En aquesta ocasió vaig decidir que la guarnició serien gerds i melmelada de gerds aprofitant que al LIDL venen unes bosses congelades que van perfectes per fer postres a qualsevol època de l'any. I que ho remataria amb una capa de gelatina neutra per protegir les fruites i alhora fer-les lluents.



Us aviso, és un pastís facilíssim i boníssim que sol encantar als més petits així que és una bona recepta per tenir-la com a fons d'armari que es diu.


Bé comencem:

Pastís fred de formatge i gerds

Ingredients

Per a un motlle de 24 o 22 o de 18 alt:
~ 200 gr. de galetes tipus DIGESTIVE
~ 100 gr. de mantega desfeta
~ 500 ml. de llet 
~ 400 gr. de formatge tipus Philadelphia (2 caixetes de 200 gr. de qualsevol marca blanca)
~ 250 gr. de formatge mascarpone
~ 475 gr. de sucre
~ 12 làmines de gelatina
~ 1 llimona
~ 400 gr. de gerds congelats 
~ 300 ml. d'aigua

Elaboració
Per fer aquest pastís vaig triar un motlle de 18 cm però de 7 cm d'alt que fa que els pastissos quedin molt professionals i alhora en aquest cas es desemmotlla i és imprescindible per aquesta recepta, així que agafeu qualsevol motlle de pastissos d'una mida semblant a la que us indico i que es pugui desmuntar la base del cercle del voltant.

Primer aixafem les galetes en un morter fins que tinguem una farina i li barregem tota la mantega desfeta fins que faci una massa compacte que disposarem al fons del motlle. Amb algun bol o recipient amb el cul pla, anirem aplanant i donant un aspecte homogeni a tot el fons. Ho posarem a la nevera una hora. 

Mentre es va refredant, posarem 6 làmines de gelatina amb aigua freda i agafarem la llet, els dos tipus de formatges, 175 gr. de sucre i el suc de la llimona i ho posarem en una olla al foc. Ho barregem tot bé amb un batedor i anem remenant. Quan arrenqui el bull li tirem les 6 làmines hidratades i remenem un minut i apaguem el foc. Deixem que reposi fins que el motllo faci una hora que està a la nevera i després posarem tota la crema blanca a sobre les galetes, que quedi ben repartit i ho refredem almenys 5 hores. 

Ara serà el moment de fer la melmelada de gerds. Primer triarem uns quants gerds que seran per decorar. Triem els més bonics i els posem a descongelar sobre un paper de cuina. La resta (en el meu cas van ser 350 gr.) junt amb 250 gr. de sucre, ho posem en un pot a calentar fins que bulli. Llavors i tirem dues cullerades de suc de llimona que encara haurem tret de la llimona que hem fet servir per la base. Deixem que bulli suau 20 minuts i ja tindrem la melmelada. La deixem reposar. Ara prepararem la gelatina neutra que acabarà de segellar les fruites. Hidratarem 3 làmines en aigua freda. A part escalfarem 250 ml. d'aigua i 50 gr. de sucre, quan arribin a bullir ho retirem i tirem les 3 làmines hidratades. Ho deixem refredar fins que comenci a quallar.

Després de que el pastís ja està prou refredat, la melmelada feta i la gelatina quallada, és el moment d'acabar el pastís. Hidratem les 3 últimes làmines de gelatina. Separem 200 gr. de melmelada de gerds (també podríeu no fer la melmelada i utilitzar qualsevol melmelada comprada de qualsevol gust i no decorar amb fruita fresca), hi afegim 50 ml. d'aigua i ho escalfem (la melmelada s'ha quedat força espessa i necessitem incorporar la gelatina), un cop calent tirem la gelatina i remenem. Ha de quedar tot ben desfet sense grumolls. Ara ja podem repartir tota la melmelada per sobre del pastís que ja comença a tenir molt bon aspecte. També hem tret els gerds crus de la nevera i els disposem per sobre el pastís com més ens agradi. Sols falta tapar-ho tot amb la gelatina neutra. Mirem si està prou espessa per poder-la posar amb un pinzell i si ho estigués massa, l'escalfaríem uns segons al microones fins a aconseguir la textura desitjada, ni líquid ni sòlid. Tapem tota la part de la fruita i de la melmelada intentant que la capa sigui homogènia per tot arreu. El tornem a posar a la nevera almenys durant una hora. I ara sols queda desemmotllar-lo i menjar-lo!!