01 de juliol, 2014

Què necessitem quan arriba un bebè?

Com podeu veure torno a escriure sobre el fantàstic món dels nadons, però és que dóna per fer-ne articles i més articles. Un període que no tindria perquè ser tant complicat, s'ha vist transformat pel mercat dels productes de bebè i a sobre ho han aconseguit. La majoria de pares i mares es pensa que si no té tots els patracols que t'intenten vendre en una botiga especialitzada, el seu nadó no es desenvoluparà adequadament. Més de la meitat de gadgets són inútils o no ens trobarem amb la necessitat de fer-los servir.


M'explico. Molts futurs pares i mares fan llistes de coses INDISPENSABLES pel seu bebè abans de saber si realment ho faran servir o ho necessitaran. La majoria de coses es queden noves a l'armari i el que és pitjor, algú s'ha gastat una morterada per fer-te un regal que al final no has fet servir.

Un nadó acabat de néixer (i almenys els tres primers mesos), només necessita el calor dels pares, la llet per alimentar-se (que si és el pit poca cosa es necessita), un llitet per dormir, jugar o relaxar-se, un canviador (si us estimeu la vostra esquena serà indispensable fins als 2 anys aproximadament) i un espai per guardar la seva robeta. Per sortir al carrer o un cotxet o un sistema de fulard/motxilla per penjar-lo. També una mica de robeta i bolquers, una banyereta, sabó i cremes. Les joguines ja vindran que al principi no les necessita.

De tot les coses que us he enllistat:
- L'ALIMENTACIÓ: si és el pit sols necessitarem menjar adequadament, potser cotons absorbents i tenir mooolta pasciència per la nit i per la poca llibertat de moviment que tindrem durant uns quants mesos. Si és de llet artificial ja començarem a tenir més aparells i objectes que ens ompliran la cuina. Almenys dos biberons amb les seves tetines, un fregall neteja-biberons, un termo i uns dosificadors de llet per poder fer-la allà on vulguem. La resta és innecessari. Només bullint de tant en tant tot el material ja es desinfecta tot i podem rentar i escórrer-ho tot amb la resta de plats i utensilis de la família.

- DORMIR: si tenim la sort de que algú ens deixa un llitet cuco més petit pels primers mesos, el podem fer servir fins aproximadament el 5è mes o 6è mes, sinó en disposem de cap amb el llitet de mida convencional en tindrem suficient. Si volem que el bebè al principi es trobi més acollit li podem reduir l'espai amb unes tovalloles enrotllades a l'estiu o amb unes mantetes suaus a l'hivern. Uns 2 o 3 jocs de llençols de sota i fundes impermeables i llençols o fundes nòrdiques per sobre.

- CANVIADOR: simple i amb espais per guardar coses del bebè. Dependrà de la vostra butxaca que sigui un model amb calaixos o sense, la gamma de preus és molt variada. Però al final qualsevol que sigui estable amb una espuma per desar el bebè serà suficient. Això sí, almenys 3 fundes per cobrir l'espuma a prova de pipís font que sobretot en els nens són molt freqüents.

- ARMARI: el més important és que tingui forces lleixes o calaixos perquè la roba petita és on va millor guardar-la. Amb una bona calaixera de moment ja sortireu del pas, si ja voleu una solució més de futur podeu complementar amb un armari a on desar altres objectes o bé un llitet transformable en llit per nens més grans (aquests requereixen un pressupost més alt i no tenir més nens perquè el llitet no es pot passar als altres germans!).

- SISTEMES DE TRANSPORT: si neix tocant l'estiu és més dificultós fer servir els sistemes de fulard o motxilla ja que es pateix molta calor, però tenir-ne algun per quan es vol caminar sense límits de rodes és força útil. Del tipus motxilla, un dels que dóna més bon resultat és el Manduca.
El tema dels cotxets quasi mereix un article sencer però intentaré ser breu. Comprar un cotxet caríssim amb 2 o més peces sense haver provat mai quin espai ocupa al maleter del nostre cotxe o a l'entrada de casa és un error. Solen ser caríssims, pesadíssims i enormes. Cert que els 3 primers mesos necessitem portar al bebè amb un cotxet més tipus cuco, però, per sort, ara hi ha algunes opcions al mercat intel·ligents que ja combinen un cotxet lleuger de tisora amb un cuco que serveix tant pel cotxe com per els primers temps. Sobretot si el bebè neix en època de primavera, cap als 3 mesos estarà més fresc i còmode en un cotxet de tisora estirat que dins d'un cuco on no passa l'aire. A més així també el podrem deixar instal·lat al cotxe sense haver de moure'l cada cop que ens desplacem. Aquí podeu veure un exemple i a molt bon preu d'aquests cotxets, segur que n'hi ha més però és el que jo he trobat i si no hagués tingut un cotxet prestat hauria comprat aquest, en el nostre cas vam invertir en comprar un bon Maclaren que aguantés temps i que poguéssim posar bebès des dels 0 mesos. Aquest és el que s'acaba fent servir fins els dos o tres anys depenent de la família. Si no teniu bossa del cotxet, en podeu fer servir qualsevol de bandolera que tingueu de quan vàreu estudiar o penjar-ne una de nanses petites. Les que vénen per cotxets solen tenir un preu desorbitat.

- LA ROBA: atenció a tots els que regaleu roba i no sigueu pares. Si compreu roba de nadó molt petit: res de conjunts incòmodes, bàsicament van quasi tot el temps amb bodies i pijames o conjunts de dues peces similars. Tot s'ha d'obrir per davant sencer fins a la mida de 3 mesos aproximadament. I important, els petos fins que no tenen uns 12 o 18 mesos no es fan servir perquè el bebè hi va molt incòmode (anant de braços en braços tot el dia baveja el quadrat de roba superior i li acaba prement el tiro) i després tampoc no és el que més es fa servir, així que fan molta gràcia però que sapigueu que es quedaran nous a l'armari. Si voleu regalar robeta per més endavant (que és el millor perquè se'n teu més profit) regaleu peces útils i sofertes. Si sabeu que el petit anirà a l'escola, els xandalls o els conjunts de malles per les nenes són el més usat. Els bodies (més de talla 24 mesos no que ja començarà a anar sense bolquer!) i els pijames també fan molta falta i sempre s'embruten, els pares pensaran molt més en vosaltres que amb un conjunt de color cru de lli (bé també pensaran en vosaltres cada cop que el treguin de la rentadora i es quedi al cubell de la planxa). Peces clau que es fan servir: texans llisos, samarretes de màniga curta i llarga, polars i o jerseis de xandall amb cremallera, mitjons, pantalonets curts, malles i samarretes llargues/vestits per les peques, i sabates còmodes per poder moure's amb llibertat.

- HIGIENE I BANY: tant si teniu una banyera grossa al bany com si teniu dutxa i feu servir una banyera petita de plàstic, és molt útil aquesta hamaca tova per recolzar el bebè, els bebès hi estan molt més còmodes que amb les de plàstic rígid. Les tovalloles no cal que siguin especials de bebè, sols que les renteu separades, però si en compreu d'especials que no siguin de mida molt petita que duren molt poc temps i a l'hivern no tapen bé. Els sabons i crema hidratant corporal poden ser de qualsevol marca de bebè si té una pell normal (si la té atòpica ja es veurà, però de primeres no cal comprar tots els productes que el farmacèutic us voldrà enjuncar), i la crema del bolquer que va millor per prevenir les irritacions és la NIVEA de pot blau de tota la vida, i si en algun moment se li enceta el culet o qualsevol plec de la pell, feu servir una crema tipus pasta a l'aigua, o similar que seca la pell. Pels bolquers ja vaig fer una entrada especial fa temps.

Evidentment tot aquest article és segons la meva experiència però penso que molts de vosaltres coincidireu en coses de les que heu llegit si heu arribat aquí. La veritat és que amb el què costa tot, una de les coses que més em desagrada és el malbaratament que es fa sovint al voltant dels naixements i del món del bebè. I si mai dubteu de què regalar, segur que serà d'utilitat un val per un establiment (quan començaran a fer vals regal de farmàcies? Entre llets, medicaments, vacunes extres i demès s'hi fa una despesa bestial) o una muntanya de bolquers. Ara que quan estigueu de mal humor o enutjats i el vostre bebè us faci una rialla com la de l'Aina en aquesta imatge ja veureu com se us passarà tot de cop!