12 de maig, 2013

El primer pastís de l'Arnau i el meu primer de fondant!

El divendres ja va fer un any que vam veure l'Arnau per primer cop! I com que aquesta ocasió s'ho mereixia, vaig elaborar un pastís de fondant molt vistós.


Per fer els pans de pessic (en vaig fer servir dos que vaig retallar una miqueta), vaig seguir la recepta que podeu veure aquí i que seguidament us explico.


Pastís de fondant vermell i blanc

Ingredients

Per als pans de pessic amb motllo de 24 cm:
~ 400 gr. de mantega a temperatura ambient
~ 400 gr. de sucre
~ 600 gr. de farina: 200 gr. dc'integral i 400 gr. de blanca
~ 8 ous
~ 1 sobre de llevat
~ una cullaredeta de sucre de vainilla
~ 1 pessic de sal
Per a la crema del farcit i de l'exterior:
~ 125 gr. de crema de formatge tipus Philadelphia
~ 300 gr. de sucre llustre
~ 60 gr. de mantega sense sal a temperatura ambient
~ 1/2 pot de melmelada de gerds
Per a la cobertura:
~ 1 paquet de fondant blanc
~ 1 paquet de fondant vermell

Elaboració
Començarem la recepta tamisant la farina blanca i el sobre de llevat, després ajuntarem la farina integral i ho reservarem. Posarem la mantega i el sucre (on ja haurem posat la culleradeta de sucre de vainilla) en un bol gran i ho batrem uns 5 minuts amb la baterdora elèctrica (sinó a mà és clar!), fins que blanquegi. Llavors anirem afegint els ous un a un fins a fer els 8 de la recepta, i un cop es vegi la mescla homogènia es va afegint la farina a cullerades grans i a poc a poc, que la barreja les vagi absorvint. Veureu que queda una massa molt espessa, de fet per posar-ho al motlle necessitarem una espàtula per repartir-la uniformement, després amb l'escalfor ella mateixa s'anivella. La massa de la recepta serveix per fer dos bases de la mateixa mida i després muntar-les una sobre l'altre. 
Un cop tenim els pans de pessic cuits, si voleu i si estan una mica torrats, els retalleu pels voltants i per la base. Jo el tros de sota l'he retallat per fer-lo pla i en canvi el que anava a dalt l'he deixat amb la forma arrodonida natural de qualsevol pastís. Reservem els dos pastissos. Fins aquí ho podeu fer el dia abans de la celebració, i la part que ve ara, el mateix dia.
Abans de farcir els pans de pessic i si veiem que estan una mica eixuts, farem una mica d'almíbar (1 tassa de sucre i una tassa d'aigua durant uns 15 minuts al foc remenant) i mullarem amb compte el pa de pessic abans de posar-li la crema. Per farcir a dins i embolcallar per fora, he fet una crema de formatge amb melmelada de gerds. Amb la batedora barregeu primer la mantega, el sucre llustre i el formatge i un cop està cremós i consistent s'afegeix la melmelada. Ja tenim a punt la barreja per al pastís. El farcim i el cobrim per l'exterior fins que el tinguem tot empastifat.
Ara ha arribat el moment del fondant. És una material molt divertit i molt moldejable. El que és important és treballar sobre una superfície neta i seca i tirar una mica de sucre llustre per evitar que s'enganxi. Agafem els trossos de fondant i els aplanem amb el rodet de cuiner. El tros blanc és el que cobreix tot el pastís, així que l'haurem d'aixefar fins que estigui ben fi, amb compte i amb l'ajut d'una espàtula el retirarem i el disposarem a sobre del pastis. A poc a poc amb els dits l'anirem aplanant i alisant. Sempre ens quedarà alguna imperfecció que taparem posteriorment amb el fondant  vermell. Un cop tenim el pastís tot cobret i blanc, treballarem el fondant vermell i farem el disseny que prèviament haurem pensat. En el meu cas, la idea és que s'assemblés a una pilota de platja. Ja veieu que el resultat és molt vistós i la veritat és que molt bó també.