29 de gener, 2013

Tronc de nadal de crema pastissera


Als nadals passats vaig provar per primer cop la recepta del Tronc de Nadal. Enlloc de menjar-lo el dia de nadal (ja hi ha un bon àpat i els típics torrons i fruits secs per postres), el dia de Sant Esteve a la tarda ens reuníem amb la família i la ocasió era ideal. Així que vaig començar a buscar receptes per la xarxa de Troncs de Nadal per escollir la que em fes més patxoca. Al final, vaig basar el meu tronc en la recepta del bloc de la Marisa, però amb algunes variants. Una de les parts que em feia més respecte era que el biscuit sortís bé i es pogués enrotllar sense problemes, i així va ser!

Tronc de nadal de crema pastissera

Ingredients

Per al biscuit:
~ 120 gr. de sucre
~ 4 ous
~ 120 gr. de farina integral
~ 1 pessic de sal
Per a la crema pastissera:
~ 1/2 litre de llet
~ 60 gr. de sucre
~ 4 ous
~10 gr. de Maizena
~ un tros de pell de llimona
~ una tros d'un pal de canyella
Per a la cobertura:
~ 150 gr. de cobertura fondant
~ 50 gr. de mantega

Elaboració
Començarem la recepta per el biscuit. Encendrem el forn a 180 graus. Batrem a màquina, si en tenim (sinó joc de canell), els ous i el sucre fins que doblin el seu volum. Després afegirem la farina i el pessic de sal. Com podeu veure aquesta recepta no té llevat perquè ens interessa que el pa de pessic no pugi gens. Prepararem la safata del forn amb un paper sulfurat i untat amb oli. Abocarem la massa intentant que quedi un gruix homogeni de 1,5 cm aproximadament. S'enforna uns 10-12 minuts, al ser una capa tant fina es cou molt ràpid i s'ha d'estar molt atent. Un cop cuit, es treu del forn i es dóna la volta al biscuit a sobre d'un drap lleugerament humit (jo vaig utilitzar un vaporitzador d'aigua), i es retira el paper sulfurat. Un cop sobre el drap s'enrotlla en forma d'espiral sobre el drap i es deixa refredar (aquest biscuit és força elàstic i perquè no se'ns trenqui s'ha d'assecar ja enrotllat).
Mentre tenim el pa de pessic al drap, ens disposem a fer la crema. Posem al foc la llet amb la pell de llimona, el sucre i la canyella. Esperem a que bulli. En un altre bol mesclem la Maizena i els rovells. Quan arrenqui al bull ho traiem del foc i hi afegim el bol amb els ous i anem remenant fins que quedi ben barrejat. Sense deixar de remenar ho tornem a posar al foc i esperem a que torni a bullir. Anirem notant que es va espessint, un cop bulli ja s'haurà espessit del tot i es podrà deixar refredar.
Abans de muntar el tronc, farem també la xocolata per la cobertura. Posarem les preses o trossos de xocolata fondant al microones junt amb la mantega, 1 o 2 minuts (compte que massa temps fa que la xocolata es cremi!) i acabarem de desfer-ho tot remenant amb una cullera.
Ara ja podem muntar el tronc. Les dues parts de la punta del biscuit que solen ser una mica més primes les tallarem per fer les branques i alhora farem que el pastís quedi ben acabat. Farcirem el tronc amb la crema pastissera amb molta cura i també els dos trossets petits. Si deixem refredar una estona la xocolata, tindrà una consistència més de crema i ens serà molt més fàcil fer-la servir i també ens servirà com de cola per les branques. Un cop tinguem tota la part externa untada amb la xocolata, les branques enganxades i untades, decorarem fent ratlles amb una forquilla. Deixarem refredar. Per acabar de decorar, un cop fred, es pot tirar per sobre sucre glas i jo també hi vaig afegir glassa vermella per fer les boletes i la decoració dels laterals i unes fulles de llorer.