11 d’abril, 2012

Mona de Pasqua 2012


La mona d'aquest any ha sigut d'una temàtica clàssica. Encara em d'aprofitar que el fillol del Greg, el meu nebot  Oriol, encara no ha fet els dos anyets i encara no fa peticions temàtiques.

Uns quants dies abans de la preparació de la mona vaig estar cercant alguns dels ingredients i materials necessaris per elaborar l'esperat dolç. La figura de la gallina, el suport i els ous, els vaig comprar al supermercat uns quants dies abans (el mateix cap de setmana és massa just ja que no en quedaven!). També un paquet de safates daurades per fer una bona presentació, un pot de xocolata blanca ja preparada (les preses que solen vendre al supermercat de xocolata blanca quan es desfan són molt líquides i no permeten treballar-la com aquesta), i un pot petit de confeti comestible de colors. La resta d'ingredients ja solen ser normals en un pastís de xocolata.

Mona de Pasqua de xocolata 

Ingredients per a motlle de 24 cm

~ 185 gr de farina de força
~ 185 gr de sucre
~ 6 ous
~ 1 sobre de llevat
~ 100 gr de sucre
~ 100 cl d'aigua
~ melmelada de maduixa, gerds o taronja
~ 200 cl de nata líquida
~ 250 gr de xocolata negra de cobertura
~ elements de decoaració: figureta de xocolata
~ xocolata blanca
~ confeti comestible


Elaboració
~ Agafem un cassó i hi posem la nata líquida i la xocolata de cobertura. Sense parar de remenar anem desfent totes les preses per elaborar una trufa cuita. Un cop tinguem la xocolata i la nata ben mesclades, ho reservem i ho posem a la nevera mentre elaborem el pa de pessic.
~ Amb la batedora elèctrica (si la tenim millor i sinó amb la batedora manualment) muntem els ous i el sucre una bona estona fins que hagin doblat el volum i tinguem una massa esponjosa. Seguidament ajuntem el llevat i la farina i el tamisem amb un colador i l'ajuntem amb l'ajut d'una espàtula amb la massa esponjosa. 
~ Encenem el forn a 180-200 graus perquè s'escalfi mentre agafem el motlle i l'untem amb mantega i farina per evitar que quan vulguem treure el pastís se'ns trenqui.
~ Omplim el motlle amb la barreja i el posem al forn uns 20-30 minuts, sempre amb l'escalfor a la part de baix del forn, i vigilant la cocció.
~ Mentre se'ns forneja el pastís, posem al foc el sucre i l'aigua i fem un almívar. Quan el líquid es comenci a espessir (sense deixar de barrejar i vigilant que no es torni caramel) el retirem.
~ Un cop tenim el pa de pessic cuit, el tallen per la meitat (jo sempre faig una marca en un lateral per saber després ajuntar-lo) i posem una capa d'almívar i una capa de melmelada, el tanquem. Perquè la xocolata penetri al pa de pessic, tallem la crosta de la superfície i dels laterals. 
~ Seguidament, posarem més almívar a la part superior i ho cobrirem tot amb la trufa que hem elaborat. Ens ajudarem d'una espàtula plana. Per poder treballar millor, jo he disposat el pa de pessic a sobre de la reixeta del microones i alhora la reixeta a sobre d'una safata, així si cau xocolata no passa res i podem tapar millor els laterals. També ens ajuda tenir el pastís més elevat de la zona de treball i poder fer un acabat més professional. Si volem posar el confeti de color pel voltant, o ametlles, etc, s'haurà de fer ara, abans de que la xocolata no acabi de solidificar-se i encara es mantingui enganxosa.
~ Amb el voltant decorat, serà el moment de canviar el pastís de la reixeta de treball a la safata de decoració, així els últims detalls ja els disposarem i treballarem a sobre del material final i no haurem de moure el pastís amb els elements de decoració posats.
~ Un cop tenim el pastís cobert de xocolata, ja tenim la base on disposarem els elements de decoració que hàgim comprat.

2 comentaris :

Anònim ha dit...

Molt bonica, enguany al meu nen li coincideix el cumpleaños amb el dia de pasqua així que en lloc de pastís li faré segurament una mona, intentaré fer aquesta recepta que sembla fàcil de seguir ...

Sílvia ha dit...

Gràcies! Aquesta recepta també surt increïblement bona: http://caixadetrons.blogspot.com.es/2014/05/pastis-de-xocolata-i-crema-de-cacau.html?m=1